keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Kirjoja eiliseltä, tältä päivältä ja huomiselle

Tänään teen kolmen kirjan listan. Ensinnä kirja, jonka luin joku aika sitten mutta jota olen ajatellut näinä päivinä. Toisena kirja, joka on juuri nyt luvun alla. Kolmantena kirja, jonka suunnittelen lukevani, heti kun saan sen käsiini.

1. Connie Willis, Tuomiopäivän kirja

Puhuimme äidin kanssa Euroopan ruttoepidemioista, ja mieleen nousi tämä ns. scifi-kirja, jonka oikeampi sijoituspaikka kirjastossa olisi kyllä jokin muu hylly. Kirjassa aikamatkustetaan lähitulevaisuudesta 1300-luvulle – tarkoitus oli perehtyä tuon ajan elämään autenttisissa olosuhteissa, mutta hups, aikamatkailun tyypilliseen tapaan hupsahdetaan väärälle vuosikymmenelle ja keskelle tuomiopäivän tunnelmia. Päähenkilö päätyy epätoivoiseksi sairaanhoitajaksi pieneen kyläyhteisöön, ja väki vähenee sivu sivulta. Tavallaan ahdistava, mutta myös hyvin mukaansatempaava, pitkä tarina. Keskiajan historiankuva on kuulemma kirjassa harvinaisen aito, mutta aikamatkustuselementti tuo kertomukseen sen kaipaamaa kevennystä.

2. Flann O’Brien, Kolmas konstaapeli

Tämäkin löytyy laatikosta scifi. Luokittelu on kuitenkin vielä vaikeampaa kuin edellisen kirjan kohdalla. Tämä on irlantilaismiesten Liisa ihmemaassa – täysin unenomainen mutta silti maanläheinen tarina miehestä, jonka maailma vinksahtaa yhtäkkiä täyteen poliiseja, jotka uskovat ihmisen ja polkupyörän olemuksen sekoittuvan pyöräiltäessä, rakentavat silmälle näkymättömiä kirstuja ja puhuvat monimutkaisempaa kieltä kuin yksikään oikea konstaapeli. Kirjaa on luettava puistellen tasaisin väliajoin päätään (jotta aivot eivät menisi ihan sekaisin), mutta samalla huomaa nauravansa syvällä sisällään tarinalle.

3. A.J.Jacobs, Raamatullinen vuosi

Esitietojen mukaan tässä tosipohjaisessa kirjassa amerikkalainen toimittaja A.J. Jacobs raportoi kuinka käy kun elää vuoden verran noudattaen Raamatun käskyjä kirjaimellisesti. Eikä vain kymmentä käskyä, vaan yli seitsemääsataa erilaista käskyä, ohjetta ja määräystä. Kirja ei kiinnostaisi, jos epäilisin kyseessä olevan jonkinlainen vitsi tai yritys laittaa kokonainen kulttuuri naurunalaiseksi. Juutalainen Jacobs suhtautuu kuulemma kuitenkin hankkeeseensa vakavasti ja yrittää ymmärtää, miksi kummalliset säännöt ovat syntyneet ja mikä niiden merkitys on ihmisille, jotka niitä nykymaailmassakin noudattavat. Olisiko tämä sovelias kirja lentokonelukemiseksi, vai herättäisikö se epäluuloja USA:n maahantuloviranomaisissa?

Lopuksi, ennen kuin soitan työtovereille Ruotsiin ja Etelä-Suomeen, oikein hyvää YK:n ihmisoikeuksien julistuksen vuosipäivää kaikille! 60 kynttilää YK:lle ja ihmisarvoista elämää yhä useammalle!

3 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Hyviä kirjoja. Tuomiopäivän kirja tosin vietti minulla kirjastolainana varmaan yli puoli vuotta hyllyssä ennen kuin totesin, että eipä taida tänä vuonna päästä luettavaksi asti.

Hassu juttu, mutta joillain kirjoilla on kummallinen luotaantyöntävä aura: kirjastossa kirja näyttää hyvältä, mutta kun se on omassa hyllyssä, se ei vaan vedä.

Kolmas konstaapeli sen sijaan oli erinomainen. Ne konstaapelit ovat kyllä ihan oma lukunsa. Omaksuin heti omaan kielenkäyttööni "onpas tiukka pannari"-ilmauksen.

Ansku kirjoitti...

Satuinpa joku aika sitten lukemaan arvion Jacobsin kirjasta. Kehut löytyvät tästä:
http://compulsiveoverreader.wordpress.com/2008/02/28/lentbooks-6-the-year-of-living-biblically-by-a-j-jacobs/

Picea kirjoitti...

Terve Mikko! Tiukka pannaripa hyvinkin. Olen menossa siinä kohtaa, missä konstaapelit tutustuttavat päähenkilöä "ikuisuuteen" tai ainakin tunneliverkostoon, jossa aika ei kulu...

Ja kyllä minun varmaan täytyy pistäytyä kirjakaupassa ennen reissuun lähtöä ja hakea tuo Jacobs luettavakseni.