torstai 19. helmikuuta 2009

Työhön liittyvää kirjallisuutta

Rupesin eilen taas metsään autoillessani listaamaan mielessäni ns. työhön liittyvää kirjallisuutta. Työksi ajattelen nyt talviaikaisen luonnontieteen tutkimuksen, ehkä jopa maantieteellisen matkailun. Lista itselle tärkeimmistä löytyy alta. Monista näistä kirjoista olemme puhuneet kollegojen kanssa kahvipöydässä (eli muutkin kuin minä ovat niitä lukeneet), joidenkin näistä kirjoittajilla on omakohtaista kokemusta aiheistaan tai alan töistä.

Höeg, Peter. Lumen taju. Monien alalla olevien suosikki. Kirjana vetävä, Smillan hahmoon helppo koettaa samaistua. Lumi, jää ja jäätiköt kuvattu hienosti ja oikein. Loppu on höegmäiseen tyyliin ihan jostain toisesta kirjasta.

Raittila, Hannu. Canal Grande. Suomalaista osaamista vesirakentamisessa ja vesien tutkimuksessa viedään väkisin Venetsiaan. Kaiken muun karnevalismin vierellä kulkee insinööri, joka kiivaasti suunnittelee mittauskampanjan, mittaa ja laskee. Ja kas, jää saapuu myös Venetsiaan.

Lensu, Mikko. Varatohtori Virta –sarja. Tämähän on kepeää lastenkirjallisuutta, mutta hahmoina ovat meri- ja jäätikkötutkijat, moottorikelkat ja –kairat, jääkarhut, sukellukset, tutkimusalukset. Ja kirjoittaja taatusti on kokenut monet kirjoissa kärjistetystä ja vitsiksi väännetyistä asioista.

Kokko, Yrjö. Lappi-kirjat (Laulujoutsen, Neljän tuulen tie, Sudenhampainen kaulanauha jne.). Ovat olleet herättämässä ja vahvistamassa ihailua pohjoista kohtaan ja antamassa kokemusperäistä tietoa siitä, millaista siellä ennen oli asua, liikkua ja elää.

Ja tietenkin Jules Vernen liki koko tuotanto; kaikki missä mennään maan keskipisteeseen, kuljetaan koiravaljakolla Arktikassa, etsitään tutkimusmatkalla kadonnutta isää tai sukelletaan meren pohjiin.

Ei kommentteja: