perjantai 27. maaliskuuta 2009

Earth Hour lauantaina – valot pois tunniksi

Ja huomennahan on klo 20.30 – 21.30 Earth Hour, mahdollisuus osallistua maailmanlaajuiseen ympäristökampanjaan ja osoittaa huolensa ilmastoasioista toisten kanssa. Tarkoituksena ei niinkään ole säästää sähköä; Earth Hour on lähinnä ilmastotietoisuuden lisäämiseen tähtäävä kampanja. Mukana on maita ja suurkaupunkeja ympäri maailmaa, mm. osa maailman päänähtävyyksistä sammuttaa valonsa. Suomestakin kymmeniä kuntia ja kaupunkeja on lupautunut mukaan ja aikoo sammuttaa ainakin osan valaistuksestaan. Kuntalaisia ja kaupunkilaisia kehotetaan samaan. Kirkkokin lähtee mukaan.

Mitä sitten tekisi pimeän tunnin aikana? Voi mennä nukkumaan aikaisin. Syöminen on aina hyvä ajatus, vaikkapa herkkujen syöminen. Jos pyyhkii pölyjä liki pimeässä, se käy paljon sutjakammin kuin kirkkaassa valaistuksessa. Voi sytyttää kynttilöitä ja pelata kynttilän valossa Monopolia. Jalkapalloa on paha pelata kynttilän valossa, voi tulla tulipalo. Voi ottaa hyllystä jonkun melkein liian jännittävän kirjan ja lukea sitä ääneen. Lapsille voi antaa taskulamput, ja ne voivat olla valohippaa. Voi lähteä kävelylle naapurustoonsa, ja laskea kuinka moni oikein on viitsinyt osallistua. Jos viitsii avata netin tunnin aikana, voi tutustua tapahtuman taustoihin ja muihin osanottajiin vaikkapa tällä sivulla tai tällä. Tunnin aikana saattaa joutua vastaamaan jälkikasvun kysymyksiin siitä miksi valot ovat poissa, miten niin sähköä pitää säästää, mikä se on se ilmastonmuutos, miksi aina ei säästetä, ja ei säästetä enemmän. Kysymykset ja niihin vastailu on hyvästä.

Luimme tapahtumasta lasten kanssa lehdestä joskus kuukausi sitten, ja laitoimme sen heti silloin kalenteriin. Lapset ovat siitä saakka innoissaan odottaneet ”koska ne valot sammutetaan”. Tuorein ehdotukseni ei siis saanut tukea: kellotkin pitää siirtää ensi viikonlopun aikana, eli miksei siirrettäisi niitä samassa rytäkässä Earth Hourin kanssa? Puoli yhdeksästä illalla suoraan puoli kymmeneen.

1 kommentti:

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Kynttilän valossa oli kivaa.