torstai 14. toukokuuta 2009

Katastrofit ja kodin varmuusvarastot

Mittään ei tapahdu vauvarintamalla, toinen artikkeli alkaa olla valmis siirrettäväksi kanssakirjoittajille mutta toista olisi vielä hiottava. Työpöytä on järjestetty ja suurin osa työpapereista haudattu jo kirjahyllyn uumeniin. Tästä tulee pian pelkästään piirustus- ja nettipöytä. Kaksi poikaa on yläkerrassa laittamassa korvausilmaventtiilejä seiniin. Toivat sellaisia ikkunankarmeihin laitettavia, vaikka oli puhe laittaa isompia ja pyöreitä suoraan seinästä läpi. Makkariin riittää se karmiversio, mutta alakertaan saavat käydä vaihtamassa ne toisenlaiset.

Jupisin pari päivää sitten puolisolle siitä, että aina ostetaan uutta kasvishernekeittoa ja purkkipapuja, vaikka entistäkin olisi. Ja kuivaruokakaappi on täynnä epämääräistä ruokatavaraa, jota ei koskaan syödä. Siinä jupistessa tuli mieleen, että kansalaisia ainakin aikaisemmin on kehotettu pitämään kotona varmuusvarastoja äkillisten katastrofien varalta. (Ydinlaskeuma? Ei voi mennä kauppaan kun naapurimaakunta on miehittänyt kaupungin? Kemikaalivuoto kotikadulla? Suomi on kauppasaarrossa eikä kaupoissa ole ruokaa?) Ei välttämättä mikään huono idea, vaikka osassa katastrofeista ei ainakaan rintamamiestaloon linnoittautuminen kuulosta kovin turvalliselta vaihtoehdolta. Suositeltujen varmuusvarastojen suuruutta en nyt muista, enkä sitä vieläkö niitä suositellaan kotona pidettäviksi. Ruokaa ja juomavettä kahdeksi viikoksi? Viikoksi?

Rintamamiestalo olisi pihapiireineen hengittävyydestään huolimatta monella tapaa turvallinen paikka esim. sähkön- ja vedenjakelun mennessä poikki. Pihakaivon vettä voinee hätätilassa juoda, ja tulisijoilla lämmittää ainakin paria huonetta. Ruoanlaittoon voisi käyttää vanhaa hellaa. Saunassa voisi jopa peseytyä. Meillä on saunarakennuksessa kaksi ulkohuussiakin. Valoa saisi kynttilöistä, mutta niitä ei kyllä ole viikonkaan varmuusvarastoa. (Jos tilanne jatkuisi vuosikaupalla, pihalla voisi kasvattaa yhtä ja toista, ja puuvajaan laittaa kanoja tai porsaita.)

Entä ruoka? Tässä pikaista inventaariota pakastimen ja kuivakaapin sisällöstä:

Jäätelöä (useita lajeja)
Puolukkasurvosta (aika lailla)
Jauhelihaa päiväksi
Joululta jääneitä laatikkoruokia kolmeksi päiväksi
Ranskiksia ja lohkoperunoita
Jotain nyssäköitä, joissa on yrttejä
Kuivakakun puolikas

Maitojauhepaketti
Pussikeittoja ja pata-aineksia (useita)
Kolmea sorttia riisiä
Kolmea sorttia pastaa
Kahta sorttia puurohiutaleita
Soijarouhetta
Neljää sorttia jauhoja
Muusijauhetta
Purkkilihaa
Falafeljauhetta
Näkkileipäpaketti
Kahvia viikoksi
Teetä kahdeksi viikoksi
Kaakaota kahdeksi viikoksi
Suolaa
Sokeria
Mausteita
Kuivahedelmiä
Hunajaa
Purkkipapuja
Purkkimaissia
Purkkihernekeittoa
Purkkiananasta
Purkkipersikoita
Oliiviöljypullo
Suolapähkinöitä
Jemmattuja suklaalevynpalasia ja vanhoja karkkeja

Kyllä näillä viisihenkinenkin perhe kaksi viikkoa eläisi, jos söisi esimerkiksi vain kaksi kertaa päivässä. Syöminen olisi aloitettava tietenkin pakastimen ja jääkaapin sisällöstä, ellei katastrofi sitten sattuisi talvisaikaan. Ei siis muuta kuin kynttilät palamaan, yleisradion kanava päälle ja jäätelökipot perheen eteen! (Mutta kun meillä on vain sähkövirralla toimiva radio…)

Ei kommentteja: