perjantai 25. syyskuuta 2009

Niin, se lehdistökatsaus

Pakko kai se on ruveta lehdistökatsailemaan, kun joka suunnasta tulee uutisia joihin on mielipide. (Nykyään yksinasuva äitinikin saattaa soittaessaan sanoa, että ei sitä viitsi seinillekään puhua kun uutiset ärsyttävät.)

Vaalirahakohu. Millä ihmiset ovat ajatelleet puolueiden elävän? Yhteyttämällä?

Luonnonvarat. Global Footprint Network ilmoittaa, että tänään on käytetty loppuun tämän vuoden uusiutuvat luonnonvarat, ja loppuvuosi ”syödään kuormasta”, kuten ympäristöministeriön Sauli Rouhinen Keskisuomalaisen haastattelussa sanoo. Asunto, vapaa-ajan liikenne ja liha ja maito näyttivät olleen eniten kuluttavien joukossa. Aijai, etenkin tuo vapaa-ajan liikenne on meillä heikko kohta, mutta on kyllä ruokavaliokin.

Pellot. Biopolttoainebuumin myötä maasta on tullut entistä arvokkaampaa. Esimerkiksi Afrikan maaperä on kuumaa kauppatavaraa, mutta kas kun ei tästä kaupanteosta taida olla mitään hyötyä itse asukkaille.

Ihmisoikeudet. Viikonlopun lehdessä kerrottiin Pakistanin rajamailla käytävää sodasta, ja haastateltiin kirurgi Jorma Salmelaa, joka on kiertänyt maailmaa lähes kolmekymmentä vuotta Punaisen Ristin palveluksessa. Tästä haastattelusta lainaan lopun:

Paljon sotaa nähnyt Salmela ei kauheasti usko sodan voimaan ääriliikkeiden taltuttamisessa. Paljon hyödyllisempää olisi esimerkiksi se, että ihmiset opetettaisiin lukemaan. ”Tällä hetkellä Pakistanin maaseudun köyhät saavat lähes kaiken tietonsa ulkomaailmasta paikallisten johtajien suun kautta. Ihmisiä on silloin tietysti helppo johtaa mihin tahansa.”

Ja tähän liittyen lopuksi pikainen kommentti ramadan –uutisointiin, siitähän mainitsinkin pari päivää sitten. Minusta on hienoa, että lehdissä kirjoitetaan eri uskonnoista nimenomaan informatiiviseen sävyyn. Minusta on pelottavaa, kun monet Suomessakin vihaavat ja pelkäävät esim. islamia. Tai kristinuskoa tai jotain muuta uskontoa. Jonkin tietyn uskonnon oppijärjestelmän sisältä katsoen tällainen saattaa olla jopa oikein. Mutta noin niin kuin ihmisoikeusnäkövinkkelistä aina väärin.

Ei kommentteja: