perjantai 8. tammikuuta 2010

Pakkas-gear

Työn vuoksi on tullut saatua ja hankittua aika hyvät ulkoiluvarusteet Suomen talviseen luontoon. Niitä on ollut kiva hyödyntää myös vaikkapa lasten kanssa ulkoillessa. Tämmöinen vaatetus on hyvä: alle ruskovillan pitkät alusvaatteet ja tavallisten sukkien päälle villasukat. Jotkut sisähousut ja paita, kovalla pakkasella vaikka villapaita. Päälle paksut vuorelliset gore-tex –housut ja takki. Jos on tarkoitus liikkua, vuoret voi unohtaa vaikka pakkasta olisikin. Kypärämyssy ja tuultapitävä pipo tai vastaava. Huopavuorelliset kumisaappaat ovat ehdottomat jalkineet. Hanskat ovat hankalat – itselläni on jonkinsortin tumput ja varatumput taskussa, monet vannovat ohuiden sormikkaiden ja paksujen rukkasten nimiin.

Maksamaton mainos: ruotsalaisella Taiga Companylla on mahtavia moninkertaisesta gore texistä tehtyjä ammattivaatteita, joissa on mm. paljon heijastimia, isoja taskuja ja irrotettavia vuoria. Kun puoliso oli Helsingin rautatieasemalla ko. vaatteisiin pukeutuneena, joku mummu tuli kysymään miltä raiteelta se Kouvolan juna lähtee. Tällaisen vaatevaraston hankkiminen vaatii vaan jonkin verran rahavaroja, eli olen kiitollinen yhdestä uran varhaisvaiheen apurahasta josta osan saatoin käyttää nimenomaan Taigan vaatteiden tilaamiseen.

PS. Äidin yli 80-vuotias sukulainen oli soittanut ja sanonut että hän ei kyllä usko että se lämpenee. Kerrataan vielä. Vaikka ilmasto olisikin muuttumassa keskimäärin lämpimämpään suuntaan, muutos ei näy samalla tavalla joka paikassa tai joka vuonna. Satunnainen vaihtelu tulee säilymään aina, ja on arvioitu että jatkossa vuosien väliset erot jopa kasvaisivat.

1 kommentti:

Jorma Tuomijärvi kirjoitti...

Näin se on, ei ole olemassa huonoja kelejä, on olemassa vain huonoja varusteita. Ja ilmastonmuutoksesta voidaan olla niin montaa mieltä, niinhän ne oikeat tutkijatkin on. Eiköhän meidän ihmisten pitäisi pikku hiljaa alkaa miettimään, miten me sopeudutaan tilanteeseen. Vai jätetäänkö vain evoluution tehtäväksi kaikki, niinhän tekevät muutkin luojan luomat maan päällä.

Menestystä kuluvalle vuodelle toivottelen.