keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Neiti pian yksi vee

Roskia oli ihmeen vähän alueellamme ja vanhempia hyvä määrä per lapsi, eli siivousilta oli helppo.

Eipä ole tullut kommentoitua ajankohtaisia asioita. Tuhkapilvet ja elintarvikealan lakko ovat menneet mielipiteittä. Toisaalta, mitäpä mieltä luonnonvoimista voi olla? Ja meidän vauva ei ole enää kuin muutaman viikon nollavuotias, siinä riittää ihmettelyä ja kommentoimista kyllin. Kyllä ensimmäinen vuosi menee nopeasti neljännen lapsen kanssa – esikoisen kanssa se venyi ja vanui.

Mitä kuuluu kohta yksivuotiaalle? Hän on keskimäärin iloinen, touhukas ja seurallinen. Hän nousee itse seisomaan ja opettelee kävelemistä. Hän purkaa, repii, heiluttaa, taputtaa, leikkii, nauraa käkättää ja suuttuu kun häneltä otetaan tavaroita pois. Hän ei malta istua rattaissa tai syöttötuolissa, eli valjasostoksille on mentävä. Hän opettelee uudelleen nukkumaan koko yön omassa sängyssä, kun rytmi hiukan repsahti matkoilla ollessa. Ja vaikka koko yön omassa sängyssä nukkuisikin, hänen mielestään sopiva aika herätä on aamukuusi. Hän tykkää kylpeä, syödä porkkanaa, mennä piiloon nojatuolin taakse, istua maassa ja katsoa kun äiti haravoi. Kun hän kuulee rytmikästä musiikkia, hän alkaa hytkyä. Hän mieluummin kuuntelee ääniä, laulua ja puhetta kuin on hiljaisuudessa. Hänestä löytyvät siis ne kyvyt, jotka tekevät ihmisestä ihmisen: laumaeläimen sosiaalisuus, huumorintaju, musikaalisuus ja tarinoinnin arvostus.

Ja lopuksi ruokapuolesta. Hän syö melkein kaikkea kuin me muutkin, einekset, herkut, suolaiset ja maustetut pois lukien. Joitakin yleisallergisoivia ei myöskään ole annettu (mansikka, tomaatti, sitrukset), kala ja kananmuna ja tavallinen maito odottavat nekin vielä vähän. Ja sittenhän on niitä, joita ei edes saisi antaa alle yksivuotiaalle (hunaja, lanttu, salaatit, punajuuret…) Päivään mahtuu lisäksi noin kahdeksan imetyskertaa, eikä muita maitoja oikein kunnolla mene alas. Ihan yksivuotispäivään mennessä ei siis ole mahdollista imetystä lopettaa, eikä ole tarpeenkaan. Kesän aikana.

Tähän alle listasin huvikseni mitä kaikkea ja suunnilleen missä järjestyksessä suuhun on pantu.

Noin kuusi kuukautta vanhasta:
peruna
parsakaali
luumu
porkkana (myös raakana, ihan itse omasta kädestä syötynä)
arpikoosi
kurkku (käteen myös)
mustikka
naudanliha
hirvenliha

Seitsemännen kuukausipäivän jälkeen:
kaura (siis puuro)
riisi
riisikakut (käteen)
kananliha
paprika (käteen)
sipuli
vadelma
puolukka
kukkakaali
ruis
vauvojen maitotuotteet (korvikkeet, jogurtit, rahkat)
banaani

Kahdeksan kuukautta vanhasta:
omena (sekä mössöinä että omasta kädestä paloina)
ruusunmarja
vehnä
ohra
näkkileipä (käteen)
päärynä
viinirypäleet (pikku kuutioina napsittuna)
kesäkurpitsa
ananas
maissi (omilla sormilla ja purkista)
persikka
mango
tavallinen leipä (luonnollisesti omaan käteen)

Kymmenkuisena:

karpalo
tyrni
herne
palsternakka
kurpitsa
bataatti
tavalliset hapanmaitotuotteet

(nämä viimeksi mainitut suurimmaksi osaksi kaupan purkkien laajasta valikoimasta)

1 kommentti:

Ansku kirjoitti...

Aika menee niin äkkiä!