keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Lapset leikkii

Yksivuotias leikkii kynillä, kivillä, ruoalla, roskilla, sukilla, kengillä, ihmisten käsillä ja jaloilla, kirjoilla, pahvipurkeilla, joskus isosiskon pehmoeläimillä tai veljien legoilla. Hyvin harvoin millään sellaisella, mikä voitaisiin luokitella vauvaleluksi.

Kuusivuotias lähinnä piirtää, rakentaa legoilla tai touhuaa hiekan ja veden kanssa. Joskus hän vieläkin rakentaa palikoilla linnoja tai laivoja tai ajaa pikkuautoilla. Ja enenevässä määrin häntä kiinnostavat videot ja tietokone. Naapurin kuusivuotiaan kanssa hän pelaa palloa, pyöräilee ja hyppii naapurin trampoliinilla aina kun saa luvan. Aika usein kaksi kuusivuotiasta viettää aikaansa vain vaeltelemalla ympäriinsä ja olemalla mielikuvituksissaan avaruusmiehiä, sotilaita tai vakoojia.

Yhdeksänvuotiaalle tietokonepelit, TV ja Nintendo ovat nousseet leikkejä tärkeämmiksi. Hän ajaa tosin paljon pyörällä kavereiden kanssa, ja on heidän kanssaan leikkipuistossa kiipeilemässä, tai pelaa palloa tai sählyä pihalla. Pienempien leikkikavereiden innostaessa hän kyllä innostuu piirtämään, rakentamaan legoista mielettömiä juttuja ja etenkin järjestämään majoja ja kotileikkejä pikkunassikoille.

Yksitoistavuotiaalla on laaja leikkihevosten ja leikkikoirien talli ja kennel. Ne työllistävät eläinrakasta useita kertoja päivässä. Hevoset on vietävä laitumelle ja taas laitettava parsiinsa illalla. Koiria on ulkoilutettava ja ruokittava. Koirille ja hevosille laaditaan myös tietokortteja netin tietojen avulla. Kaikki liikenevä pikkuraha menee koiranhihnoihin ja ihan oikeisiin varsariimuihin. Toki yksitoistavuotias alkaa myös olla iso, joka lukee ja silloin tällöin pelaa median kanssa, ja kavereiden kanssa lautapelejä – ja hengaa kaverin kanssa pihalla leikkimökin katolla puhumassa salaisuuksia.

Harrasteita on meillä aloitettu viisi-kuusivuotiaana, lähinnä siksi että emme asu maalla (eli luonnollista työtä ei ole tarjolla joka hetki). Harrasteet eivät oikein mene tuohon leikki-kategoriaan. Enemmän sellaiseen miellyttävien velvoitteiden luokkaan.

Ei kommentteja: