sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kymmenen kohdan kasvatusopas matkailijoille

Tarkoituksena lähteä perheen kanssa automatkalle, ja tavoitteena rauhallinen reissu ilman suurempia kiukkukohtauksia? Tämä opas on koottu yhdentoista vuoden kokemuksesta lasten kanssa reissuamisesta, ja pätee parhaiten niille joilla on edessä satoja kilometrejä yhteistä matka vilkkaahkon lapsilauman kanssa. Toisaalta tämä opas on täysin turha, sillä pitkälle reissulle laumansa kanssa lähtevät osaavat sitä kyllä käsitellä.

VARAA MATKALLE JOUKKUEHENKEÄ. Vältä liian voimakasta lapset/aikuiset tai käskyttäjät/tottelijat asetelmaa. Reissussa ollaan yhdessä yhtenä perheenä, jolloin kaikilla on mukavampaa jos hyvä joukkuehenki saadaan luotua heti alussa.

VARAUDU. Matkalle ei voi lähteä noin vain autoon hyppäämällä. Lapsille on hyvä varata mukaan omat laukut tms, joissa on ikätasoista touhuttavaa ja evästä. Niillä on kuitenkin koko ajan ”nälkä”. Ja jos mukana on yksi kaikkein kivoin juttu, on syytä sopia sen käyttövuorot jo etukäteen. Ja pysähdyspaikat – joustonvaraa on luonnollisesti oltava myös. Toimivan istumajärjestyksen haku muistuttaa hiukan jääkiekkovalmentajan ketjujen muodostamista. Todennäköisesti jompikumpi vanhemmista joutuu tai saa matkustaa suuren osan matkasta takapenkillä, eikä sitä pidä ottaa epäonnistumisena.

ENNAKOI. Älä automaattisesti oleta autossa tai etenkään pysähdyspaikoilla hyvää käytöstä. Käy tilanteet läpi ennalta, selitä, väännä rautalangasta jo hyvissä ajoin.

VAADI SOPIVASTI. Tilanteeseen sopivaa käytöstä on lapseltakin lupa vaatia, etenkin siellä pysähdyspaikassa. Huuto ja riitely häiritsevät kaikkia ja vallaton juoksentelu saattaa vaaraan sekä lapsen että tielle osuvat. Toisaalta toissijaiset tavoitteet (kuten iltapuuron syönti loppuun huoltsikan pöydässä) eivät ehkä ole kulutetun vaivan arvoisia. Joskus voi syödä iltapalaksi hillomunkkia. Eikä ole vaarallista, jos kengät unohtuvat laittaa jalkaan vessassa käytäessä. Ja kun vaatii sopivasti, pystyy lapsi noudattamaan vaatimuksia ja hänellekin tulee iso, reipas ja onnistunut mieli.

ÄLÄ KIELLÄ TAI KÄSKE MONESTI. Jos kielto tai käsky ei ole mennyt läpi parista kerrasta, se ei mene läpi lainkaan. Yhdentekevän asian ollessa kyseessä anna asian huomaamatta olla. Jos lapsi sanoo ettei mene vessaan tai tule pois leikkipaikasta, on turha jäädä jankkaamaan ja terrorisoimaan kaikkia lähellä olijoita. Kantamalla se menee/tulee kuitenkin.

ÄLÄ HUUDA JULKISELLA PAIKALLA. Et halua lapsesikaan huutavan. Kun tarpeen, mene lapsen luo ja motkota hiljaisesti.

JAA VASTUUTA. Isot osaavat käydä ostamassa pillimehut ihan itse ja hyysätä eskari-ikäistä vessassa.

PIDÄ BRIEFING. Kun jotain on mennyt vaikkapa pysähdyspaikalla pieleen, käy asia läpi matkan jatkuttua autossa. Kerro miten olisi pitänyt toimia.

KEHU. Kun etappi on ajettu rauhan vallitessa tai pysähdys mennyt edes suurin piirtein nuottien mukaan, jaa kehuja ylenpalttisesti.

RELAA. Kukaan ei ole totteluautomaatti, ja harvat vanhemmatkaan ovat koko ajan täydellisiä. Usein matka on itselle kauan odotettu ja tärkeä. Eikö silloin siitä ole lupa nauttia, vaikka olosuhteet välillä olisivatkin epätäydelliset? Hyväksi havaittu konsti on päättää itsekseen kotona nauttia tästä kauan odotetusta reissusta vaikka matkakumppanit eivät kaiken aikaa nauttisikaan.

Ei kommentteja: