perjantai 17. syyskuuta 2010

Onko maailma pannukakku

Vanhimmainen on ollut taas kipeänä ja pois koulusta, eikä seuraavaksi vanhin kuule flunssan jälkeen juuri mitään. Hän käy onneksi tänään huuhteluttamassa korvansa koulun terkkarilla. Joka tapauksessa, jos suinkin jaksamme, menemme maanantaihin saakka venytetyksi viikonlopuksi Savoon mummun luo. Liian harvoin siellä tulee käytyä. Onneksi äidillä on paljon ystäviä, sukulaisia ja naapurikin, ja hänellä on erittäin vilkas sosiaalinen elämä. Muuten tulisi ainoalle lapselle huono omatunto.

Tietokirjavinkki iltasaduksi lapsille ja heidän vanhemmilleen. Guillaume Dupratin Pannukakusta päärynäksi - kuinka maailma on ennen nähty kertoo eri kansojen ja eri aikakausien maailmankuvista.

Tataarien mielestä maata kannatteli enkelin ohjastama jättiläiskala. Borneon njagu-kansan mukaan maanpinnan alla on toinen maailma, jossa kaikki on päinvastoin kuin maan päällä. Galileo Galilein mukaan maan sisässä on suuri magneetti, joka pitää ihmiset maan pinnalla.

Kuvat ovat hauskoja ja huikeita. Lapsen kanssa lukiessa herää kaikenlaisia kysymyksiä ja keskustelua. Miksi joskus on ollut niin hassunoloisia käsityksiä maailmasta? Entä jos mekään emme koskaan olisi käyneet missään, eikä kukaan olisi opettanut meille mitään maailmastamme? Onko meidän nykyinen maailmankuvamme varmasti oikea? Tiedämmekö mekään kaikkea maailmasta ja maailmankaikkeudesta?

Ei kommentteja: