perjantai 1. lokakuuta 2010

5 min – Jussi Viitala, Älykäs eläin

Lupasin viiden minuutin tiivistelmiä luvun alla olevista kirjoista, ja täältä pesee. Tosin en jaksa kaivaa esille tuota Viitalan kirjaa tarkistaakseni yksityiskohtia, eli nämä vaikutelmat ja muistetut sirpaleet ovat tosiaankin sirpalemaisia.

Kirja oli kiinnostava ja asiantuntemuksella kirjoitettu tiivistelmä älykkyyden nykytietämyksestä. Käsiteltiin ihmisälyä, älykkyyden eri lajeja ja kulttuurisidonnaisuutta, ja myös muiden lajien älyn edellytyksiä. Pelkkiä aivoja tutkimalla aivojen koko, poimuttuneisuus ja tiettyjen solujen olemassaolo ja määrä antavat osviittaa älystä ja sen laadusta. Aivojen tietyt ominaisuudet myös ohjaavat älyn kehitystä ja sen mahdollisuuksia.

Mitä jäi mieleen? Autoritäärisen käytöksen ja oman joukon suosimisen geneettinen tausta. Miten huono kohtelu lapsena muokkaa ihmisen geeniperimää, ja miten epäsuotuisat muutokset periytyvät jopa usean sukupolven päähän. Miten ymmärrämme puheen tuottamalla toisen lausumat sanat ja toistamalla toisen tekemät eleet, tiedostamatta, aivoissamme. Tähän liittyen voimme aidosti tuntea toisen tuskan, ymmärtää hänen tarkoitusperänsä MATKIMALLA TUNTEET JA TEKEMISET omissa aivoissa. Tämä oli kiehtova, uusi tieto.

Kaikilla aivotutkimuksen mukaan älyä indikoivilla osa-alueilla valaat ja delfiinit ovat vähintään ihmisälyn rinnalla. Niillä näyttää olevan kieli, kulttuuri, murteita ja muotivillityksiä. Ja laulua, ja lauluissa yhden kauden hittejä. (Onko tämä merkki älystä?) Itsestään tietoisia ja siis toisia kohtaan tietoista empatiaa tuntevaan kykeneviä näyttävät olevan mm. ihmisapinat, elefantit, ja varislinnut. Ihmisapinoilla ja joillakin muillakin lajeilla on nähty merkkejä ei nyt ehkä ihan uskonnollisesta käyttäytymisestä, mutta tietynlaisia rituaaleja sisältävää käyttäytymistä kuitenkin.

Orava oppii kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana kielen. Orangit käyttävät, kehittävät ja valmistavat työkaluja – sitä parempia ja monimutkaisempia, mitä enemmän kontakteja lajitoverien välillä on ja mitä enemmän joutilasta aikaa ruoanhankinnalta on käytettävissä. Delfiinit juoruavat poissaolevasta kaverista.

Emme ole täällä yksin.

Ei kommentteja: