perjantai 12. marraskuuta 2010

Marraskuisin fiiliksin

Jotenkin harmaa ja huolestunut olo ollut viimeiset pari päivää. Huolestumisen aiheita tulee säännöllisin väliajoin, mutta ei niihin aina jaksa tarttua. Nyt huolettaa auto (käynnistysongelmat eivät lähteneet korjaamokäynnilläkään), tai lähinnä rahan meno. Loppuvuoden on paljon isoja menoja, ja niiden rahoitus on väliaikaisesti auki.

Nuorimmainen vaihtaa vaihetta (vaihdetta?) ja on joinakin päivinä pahalla mielellä potalla käynnistä, vaatteiden vaihtamisesta ja monesta muustakin asiasta. Tähän liittyy muutoksia ja vaihdoksia nukkumismielihaluihin ja siihen kenen kanssa kulloinkin on paras olla (joskus äidin, joskus isän, joskus jopa isosiskon. Veljet eivät ole pop.)

Kolmasluokkalaisen asioista keskusteltiin koululla, ja akateemisesti kaikki menee tosi hyvin. Kavereiden kanssa ei aina ole kuulemma niin helppoa. On tullut huomattua. Tässä iässä luokassa alkaa olla aika eri-ikäisiä poikia – jotkut pelaa K18-pelejä, näkee kaiken TV:stä ja jutut on isojen poikien juttuja. Toiset ovat lapsia, riehuvat, temmeltävät, likaavat vaatteensa, ovat innostuneita tietokonepeleistä ja ammuskelusta mutta myös pianonsoitosta, kissanpennuista, vauvoista ja kolehdinkeruusta omassa seurakunnassa. Jälkimmäiset saattavat jäädä altavastaajiksi välituntijutteluissa ja valtataisteluissa. Voi kun osaisi olla viisas ja kunnollinen vanhempi, joka osaa tukea oman lapsensa kasvua ja ruokkia lapsen itsetuntoa niistä oman perheen ja lapsen omista kiinnostuksenkohteista käsin. Ja tukea kaveripiirissä olemista omana reiluna itsenään. Luulen, että tästä eteenpäin hankalia kausia saattaa tulla vaikka joka vuosi, ennen kuin pojat taas tottuvat itseensä ja toisiinsa henkisten ja fyysisten kasvupyrähdysten jälkeen. Sellainen alaluokille opittu ”tuo on kiva ja reilu kaveri” auttanee hankalien aikojen yli, eikä kummankaan puolelta tunnu järkevältä aloittaa kiusaamaan toista ”kun sä olet niin outo”. Voisiko näin olla?

Äh, nyt kaivataan rauhallista ja perheisää viikonloppua. Vaikka jotain tylsää ja pysyvää kuten leipomista, lautapelejä ja hömppää TV:stä.

1 kommentti:

Ansku kirjoitti...

Rukouksia koululaiselle ja vanhemmille myös.