tiistai 9. marraskuuta 2010

Wilma idiotic

Minulla on varmaan aika monien konetyötä tekevien allergia nettipohjaisten ”käteviin” sovelluksiin (matkasuunnitelmatyökalut, työajanseurannat ja laskujen hyväksynnät noin niin kuin päällimmäisinä mainitakseni). En ilahtunut ollenkaan, kun viidesluokkalaisille otettiin käyttöön Wilma. Wilma on sähköinen työkalu, johon opettaja laittaa luokan lukujärjestyksen ja muut työjärjestykseen liittyvät asiat. Sinne merkitään oppilaiden läksyunohdukset, myöhästymiset ja poissaolot, niin luvalliset kuin luvattomatkin. Olen ymmärtänyt, että ”plussiakin” voi laittaa, mutta harvalla opettajalla lienee tähän aikaa. Järjestelmään on käyttäjätunnukset vanhemmilla. Vanhemmat voivat siis seurata lapsensa mokailuja koulussa, vaikka lapsi ei niistä kotona kertoisikaan. No joo, onhan se joillakin ehkä hiukan varmempi kuin reissuvihko. Mutta silti. Äh. Aina pitäisi olla se kone auki. Enkä ole oikein ymmärtänyt voiko tai pitääkö opettajan merkintöjä jotenkin kuitata. Entä jos ei koskaan edes käy järjestelmässä, koska oman lapsen koulunkäynti ei kerta kaikkiaan kiinnosta? (Näitäkin on.) Ei koskaan kuittaa yhtäkään myöhästymistä tai poissaoloa?

Minusta henkilökohtaisesti vanhassa olisi tässä vara parempi. Se ruttuinen ja tahrainen reissuvihko, johon opettaja omakätisesti merkitsee, että Pertti oli 20 minuuttia myöhässä ja rikkoi vahingossa Sannan sateenvarjon ja Sanna itki mutta Pertti pyysi anteeksi kun asiasta yhdessä juteltiin, puhukaa asiasta vielä kotona. Ja viestiin vaaditaan vanhemman kuittaus, asiaa ei jätetä ennen. Tällä tavalla asiasta (joskus pienestäkin) pitää oikeasti puhua sekä koulun että kodin päässä. Opettajalle tapa on työläämpi – on pidettävä kahdenkymmenen vihkot ajan tasalla. Vanhemmalta vaaditaan reissuvihkon tarkistukset (kun ei niitä epämukavia asioita välttämättä heti ekana ylpeänä tuoda näytille), ja kasvattavat keskustelut. (Pointti: kasvattaviin keskusteluihin kuuluvat myös ne, joissa kysellään että onko mitään kurjia viestejä reissuvihossa, ja kun ei ole, kehutaan ja kannustetaan ja ollaan tosi hyvällä mielellä.) Olisi paljon helpompaa katsoa Wilmasta myöhään illalla kun lapset ovat jo nukkumassa, huokaista, huolestua, ja unohtaa aamuun mennessä. Väitän, että jos nämä keskustelutilanteet hoidetaan rakentavasti, se on kaikille parempi kuin huokailu ja omaan onneensa jättäminen, unohtaminen ja välinpitämättömyys.

Monille Wilma on tervetullut parannus ja helpottaa kodin ja koulun välistä viestinvälitystä. Ehkä nämä ovat uudemmanaikaisia ihmisiä, jotka osaavat ja viitsivät käyttää sovellusta luovasti, ja joille toisaalta viestien rustaaminen vihkoon on hankalaa. No, koetetaan opetella.

Ei kommentteja: