perjantai 25. maaliskuuta 2011

Rakennusmatkan raportteja - työtä ja sen tekijöitä

Työtä tehdään aamusta iltaan. Kuumimpaan aikaan saatetaan nukahtaa kaupaneduspenkille tai portaille tai muuten vaan varjoon hetkeksi. Muuten porukka tuntuu olevan hereillä ja töissä ennen kuin me pääsemme liikeelle, ja jäävät täyttä häkää käymään kauppaa ja hitsaamaan kun käymme levolle.

Tehdään puusepän työtä. Hitsarin työtä, ilman suojavarusteita. Taksikuskin töitä. Kirjeenkirjoittajan töitä (Public letter writer). Kauppiaan työtä. Tien varressa sokeriruokoa (jamssia, palmuöljyä jne jne) myyjän työtä. Ruuhkassa vesipusseja ja kuivattua banaania myyvän työtä. Puhelinliittymiä tai puheaikaa myyvän työtä. Teurastajan työtä (parin korttelin päässä on teurastamo, ja meidänkin keittiön ikkunasta näkee kauniisti kaartelevia raadonsyöjälintuja. Aamulla aitaus on täynnä pitkäsarvisia, kyttyräselkälehmiä. Iltapäivällä niitä ei enää ole.) Ruumisarkun veistäjän työtä. Kampaajan työtä. Rakennusmiehen työtä. Opettajan, sairaanhoitajan, lääkärin, poliisin työtä.

Toki päivään mahtuu ne päivätorkut ja paljon seisoskelua, istuskelua ja rupattelua, mutta ei tämä elämänmeno laiskalta vaikuta. Eihän edellä ole lueteltu vielä niitä rouviakaan, jotka lakaisevat pihaa, pusaavat pihalla ruokaa koko päivän, pesevät pyykkiä ja kaitsevat pieniä. Ja kantavat lasten avustuksella polttopuuta, vettä ja myytävää tavaraa/ostoksia.

Ei kommentteja: