tiistai 3. toukokuuta 2011

Optimisteja luokkahuoneessa

Luennoin tänään ilmastonmuutoksesta ja ihmisten vaikutuksesta veden kiertokulkuun, ja toisaalta vesiolojen vaikutuksesta ihmisten elämään. Aihe on laaja ja kiinnostava, eli kolmen tunnin luentokerta meni ainakin itseltä nopeasti. Ilmastoennusteiden laatimista pohjustettiin käymällä läpi muun muassa IPCC:n kokoamat mahdolliset tulevien päästöjen skenaariot. Nämä pohjustuvat arvioille siitä, miten maailmanlaajuisesti talous ja kansainväliset suhteet kehittyvät, miten ympäristöasiat otetaan päätöksenteossa ja politiikassa huomioon jne. Käytettyjä skenaariota ovat kulutusyhteiskuntaskenaariot A1 ja A2 (ja niiden variaatiot) sekä kestävään kehitykseen tähtäävät skenaariot B1 ja B2. Luetin opiskelijoilla skenaarioiden kuvaukset, ja pyysin sitten kertomaan mikä skenaario heistä tuntuu tällä hetkellä todennäköisimmältä kuvaukselta tulevaisuudesta. Itse olin pessimistisesti skenaarion A2 kannalla (aika lähellä tätä nykymenoa). Joka ikinen opiskelija äänesti kestävän kehityksen skenaariota!

Olen ajanut luentosarjan aikana jo seitsemän kertaa Tampereelle ja takaisin (junaan ei juuri nyt ole varaa). Ja ehtinyt kuunnella aika monesti Red Hot Chili Peppersin Stadium Arcadiumin ekan CD:n. Ja lukea seitsemän kertaa päivän uutiset Oriveden ABC:llä Aamulehdestä. Viime viikolla ällötti se millaisen viestin uusi hallintovaliokunnan puheenjohtaja antaa eri kansanryhmille. Tänään ällötti miten hihkutaan ja juhlitaan sitä kun joku ihminen on otettu hengiltä. Minulla on ikävä Ursula Le Guinin Läntisen rannan joidenkin kaupunkien hienostunutta demokratiaa.

Ihmiset kierrättävät näinä päivinä tätä sitaattia. En ihmettele miksi.

”I will mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that.”
-Martin Luther King Jr

Ei kommentteja: