keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Karhun väki

Tässä lumeen ja muutoksiin liittyvissä kirjallisissa töissä törmäsin Tero Mustosen yhteiskuntatieteelliseen väitöstutkimukseen "Karhun väen ajast-aikojen avartuva avara - Tutkimus kolmen euraasialaisen luontaisyhteisön paikallisesta tiedosta pohjoisen ilmastonmuutoksen kehyksessä".

Tutkimuksessa on ihanaa epäortodoksista tiedekieltä. Haastattelututkimuksin on selvitetty kokemuksia ympäristönmuutoksista ja muista muutoksista Jakutiassa ja Pohjois-Karjalan talvinuottaajien keskuudessa. Soppaan on hämmennetty mytologiaa, kolonialismia, shamanismia ja ihan uusia termejä ja käsitteitä kuten lumennos ja aikappa. Näkyjä, unia, sitä miten alkuperäiskansojen kulttuurien ytimessä olleet luonnon kunnioitus ja yhteisöllinen päätöksenteko olisivat terve lähtökohta yhteiskunnalliselle elämälle nykyäänkin.

"Lumimuutos heijastuu paikallisten ihmisten päätöksentekoon ja on liitoksissa laajempaan säämaailmallisuuteen, johon kuuluvat lumitiedon lisäksi esimerkiksi kuu, unet, tähdet, tuulet, perinne ja kokemus."

Konkreettisena esimerkkinä mainittakoon, että talvirenkaat pitäisi ostaa ja laittaa auton alle.

Ei kommentteja: