torstai 22. maaliskuuta 2012

Moduuliin synnyttämään

Keski-Suomen keskussairaalaa on vainonnut huono sisäilma jo vuosikausia, ja erityisen ikävä tilanne on ollut synnytysosastolla ja vastasyntyneiden teholla. Asiakkaat kuulemma viettävät niin vähän aikaa paikalla, ettei heille ole sisäilmasta suurta haittaa, mutta henkilökunta oireilee. (Asiakkaan näkökannalta tilat nyt ei noin muuten ole ihan hurrattavat, ahdasta on eikä millään muotoa voi sanoa että tiloja olisi suunniteltu parhaiten toimivaksi - ne ovat kasvaneet ja muokkautuneet aika orgaanisesti ja sinne sekaan on synnyttäjän mahduttava.)

Nyt on ollut pakko toimia, ja pihalle rakentuu kaksikerroksinen moduulisairaala, jonne synnytykset ja teho siirtyvät. Odottamaan rakennetaanko uusi sairaala vai peruskorjataanko vanhaa? Moduuli jää kuulemma pysyväksi osaksi uutta ratkaisua, mutta toivon hartaasti ettei synnytyksiä ja synnyttäjiä noin vaan unohdeta sinne. Moduulit ei kuulemma ole mitään kontteja, vaan niistä tulee ihan oikeasti sairaalatilaa. Mutta kun taas ajattelen synnytystä keskimääräisen terveen äidin näkökannalta. Joka kaipaisi tähän tarkoitukseen suunniteltua tilaa, ja nimenomaan TILAA - tilaa liikkua, tilaa mukanaoleville henkilöille, rauhaa. Ja synnytyksen jälkeen tilaa olla vauvan ja isän ja ehkä perheen kanssa. Tuskin standardimoduuli on suunniteltu mihinkään. Ja ahdasta on varmasti taas. Tuskin on odotustiloja ja yhteisiä tiloja. Ja varmaan on joku tyhmä sairaalasänky pyörimässä keskellä sitä huonetta, missä pitäisi olla tilaa kävellä ympäriinsä.

Hyvä tietenkin, että sisätilaongelmaisista rakennuksista päästään pois, mutta missään en ole kuullut enkä nähnyt yhtään puhetta tai suunnittelua siitä miten synnyttäjien ja vauvojen tarpeet voidaan tässä erikoistilanteessakin huomioida.

2 kommenttia:

Inari kirjoitti...

Hyvä, että joku välittää vielä myös äideistä ja vauvoista. Sinä..

Picea kirjoitti...

Kyllä minä uskon että siellä sairaalalla synnyttäjien kanssa työskentelevät tekevät taas parhaansa, ja varmaankin pinnan alla myös järjestöt (Aktiivisen synnytyksen ja Imetyksen tuen ainakin) tekevät omaa lobbaustaan. Mutta aika vähän julkista keskustelua on kuultu. Siis ei yhtään...