maanantai 7. tammikuuta 2013

Muutama klassikko

Saimme jo ennen joululomaa loppuun lasten huippuklassikon, Richard Adamsin Ruohometsän  kansan. Luin siis iltalukemisena 8- ja 11-vuotiaille pojille. Upposi kuin veitsi voihin. Ja oli ilo lukijalle - vaikka viimeisellä sivulla alkoi itkettääkin. Oli hauska huomata, miten poikien suhtautuminen muuttui. Alkuun oli nurinaa, kun kirjassa oli pliisu kansi ja jotain pupuja. Mutta annas olla kun henkilöihin tutustui, alkoi jännittää heidän puolestaan, ymmärtää paremmin heidän tarkoitusperiään ja sitten ISOPÄÄ MELKEIN KUOLI! Ja sitten oli kenraali Ratamo ja koko kauhea Efrafan yhdyskunta!

Nyt on ollut tyhjäkäyntiä iltakirjojen saralla. Tuonkin ikäiset pojat mielellään kuuntelisivat ääneen lukemista. Pottereita toivottiin ja aloitinkin, mutta ne eivät ole ilo ääneen lukijalle. En osaa sanoa miksi ei. No, 11-vuotias kahlaa niitä jo sujuvasti itse (iso osa joululomasta meni liekehtivän pikarin merkeissä) ja kun äiti luki nurkuen alkoi 8-vuotiaskin lukea itse itselleen viisasten kiveä. Ehkä mieluummin näin. Tuli mieleen Kunnon sotamies Svejk, joka on kyllä hauska. Tein pikaisen tarkistusluvun ja totesin, että kieli on sen verran... ööm...mehukasta, etten kykene lukemaan sitä ääneen. Jotain muuta siis.

11-vuotiaan on tosi vaikea nukahtaa iltaisin, edelleen. Isänsä yökukkujageenit. Kun ei oikein ollut iltalukemista tai edes energiaa siihen, annoin käteen CD-soittimen ja toisen huippuklassikon, Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille (Radioteatterin kuunnelmasarjana). Sitten sain nukahtaa kuunnellen naapurihuoneen tukahdutettuja hihityksiä. Osui näköjään pojankin nauruhermoon.

Omaksi talviklassikoksi lainasin jälleen kerran Greg Bearin Veren musiikkia. Mikä lie tuossa nimenomaisessa scifi-kirjassa se, mikä saa sen lukemaan aina parin vuoden välein. Toisia tällaisia ovat Stalker ja Miljardi vuotta ennen maailmanloppua (Strugatskin veljesten tuotannosta).

PS. Kolmevuotiaskin on klassikoiden maailmassa. Hänelle luetaan tasapuolisesti Mauri Kunnaksen Hui kauhistus-teosta ja Raamattu-aiheista kuvakirjaa.

Ei kommentteja: