lauantai 19. elokuuta 2017

Barcelona, ehkä Turkukin

Rajat ylittävää pahoinvointia, globaali sota, joka on kohta tuotu jokaisen kotirappusille - jos ei muuna, niin epävarmuutena tai jopa pelkona.

Mitä tähän pitää sanoa? Aloin eilen paasaamaan samaa mitä ilmeisesti aina kun tällaista sattuu, sillä teinin mielestä tarjoan kaikkeen lääkkeeksi ruokaa ja lukutaitoa. Ja miksi en tarjoaisi? Tuskin siitä haittaakaan olisi, jos ympäri maailman kaikilla olisi ihan arkipäivää se että kunnon aterian saa säännöllisesti ja koulutus tarjoaa pääsyn samaan tietoon kuin muillekin.

Jotenkin vaikea olla siteeraamatta klassisia anarkisteja siitä, miten "an injury to one, is an injury to all". Mitä länsimaiset ihmiset, näin itsekkäästi ajatellen, tässä globaalissa tilanteessa tarvitsevat? Mielestäni elintason ja valinnanmahdollisuuksien laskua sille tasolle, että yhteisillä varoillamme saadaan nostettua kaikki toisetkin pois sieltä mudassa asumasta ja nälkään kuolemasta (ilman lukutaitoa ja mahdollisuutta ottaa selvää mitä henkilökohtaisesti ajattelee esimerkiksi Iain M. Banksin Kulttuuri -sivilisaation ekspansiivisesta ja röyhkeän hyväntahtoisesta politiikasta).

Maahanmuuttajista kohta varmaan taas puhutaan sitä ja tätä. Olen aina ollut sitä mieltä, ja olen edelleen, että paikallisilta ei oikeasti vaadita muutosta eikä sopeutumista, ollaan korkeintaan tyytyväisiä jos tulijoita ei suoranaisesti tapeta tai pahoinpidellä. Silti, toinen asia mitä länsimaiset ihmiset nähdäkseni tarvitsevat, on suora (epämukava, intiimi, opettava) yhteys tulijoihin. Minä asuttaisin joka ikisen tulijan perheeseen, vähintään vuodeksi. Suomessa on tilastojen mukaan max 400 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä (vuosittain tulijoita korkeintaan joitakin kymmeniä tuhansia). Perheitä meillä on tilastojen mukaan noin puolitoista miljoonaa. Tilaa siis on!

Voimme reagoida nopeasti, päättäväisesti ja kaikella tarmollamme. Vyöryttää rajojemme yli ylitsevuotavaa hyväksyntää ja ymmärryksenhalua, tasa-arvon ja hyvän ravitsemuksen ilosanomaa, koulukirjoja, tietokirjoja, scifi-kirjoja, keskusteluseuraa, betonilattioita, naiivia halua rauhaan.

Globaalia pasifismia hengessä we shall overcome.


Ei kommentteja: